Kennemerland.net   Achtergrond informatie en handige links

Verzorginsproducten

Deodorant, tandpasta en zonnebrand
bevatten ongezonde chemische toevoegingen


       Ik heb hier voor me deodorant van Neutral (Unilever) staan, dus 0% parfum, 0% kleurstof en 0% alcohol. Klinkt goed!
Ingrediënten: Aqua, Aluminium Chlorohydrate, Glycerin en Hydroxy­ethyl cellulose...
In de kolom links hiernaast zie je de ingrediënten van een deodorant van Nivea met nog meer chemicaliën...

Dat klinkt toch als een heftig cocktailtje dat je onder je armen spuit! Zwangere vrouwen en mensen die kanker hebben gehad wordt geadviseerd geen deodorant te gebruiken dat Aluminium Chlorohydrate bevat, hoewel wetenschappelijk niet aangetoond, zou deze stof mogelijk kankerverwekkend kunnen zijn (zie o.a. NIH.gov, Foodconsumer.com, Bio-Medicine.org), en ook in verband gebracht kunnen worden met Alzheimer (zie NIH.gov en Dr.Fife blz.157-159)
Glycerin is een toegestane stof ook bekend als E-422 en wordt ook afgeraden voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven.

We spuiten dus een lekkere che­mi­sche cocktail onder onze armen die deels door de huid worden op­ge­no­men en in het lichaam terecht komen. Ik las op forums dat mensen geloven dat aluminium in je lichaam geen kwaad kan omdat we­ten­schap­pe­lijk onderzoek dat niet aan­ge­toond zou hebben... onvoorstelbaar! (zie ook Wikipedia).

Metalen en kunstmatige chemische stoffen horen niet in ons lichaam thuis maar zitten wel in veel verzorgingsproducten zoals deodorants, die via de huid in ons lichaam terecht komen.
Eén van de plekken van het lichaam waar Lympheklierkanker begint zijn de oksels (zie Infonu.nl en OLVG.nl) en ook borstkanker kan beginnen met een zwelling in de oksel (zie Kanker.nl).
Wetenschappelijk is er echter (nog) geen eenduidend verband tussen het spuiten van lichaamsvreemde chemicaliën onder de oksel en deze kankersoorten. Dus hoewel deze kankersoorten toenemen blijven we deze rotzooi gewoon gebruiken totdat het onomstotelijke we­ten­schap­pe­lijke bewijs geleverd is. Wel, ik doe dat liever andersom: ik gebruik het niet totdat duidelijk is of het wel of niet veilig is, ik vindt dit on­aan­vaard­bare en bovendien volstrekt onnodige risico´s!

Ik haal veel inspiratie uit de natuur en ik denk dat hoe natuurlijker iets is hoe beter het bij ons natuurlijke lichaam past. In de kolom hiernaast zie je enkele hyperlinks naar webshops die natuurlijke deodorants en andere verzorgingsproducten ver­ko­pen. Maar je kan ook heel eenvoudig zelf je eigen deodorant maken...

Zelf deodorant maken

Zweetluchtjes worden niet direct door zweten veroorzaakt maar door bacteriën. Kokosolie en zuiveringszout hebben beidde een anti-bacteriële werking. Wanneer je twee eetlepels kokosolie mengt met twee eetlepels zuiveringszout (bakingsoda) en twee eetlepels maizena of arrowroot, heb je al een prima werkende deodorant!
Je kan er eventueel nog enkele druppels van een lekkere ruikende olie aan toevoegen!

Ik maak zelf mijn eigen deo van kokosolie, zuiveringszout en maizena en dat bevalt me prima!


Tandpasta´s met fluoride

We poetsen onze tanden met tandpasta´s met daarin een giftig chemisch af­val­pro­duct van de aluminium- en kunst­mest­in­dus­trie: fluoride!
Tegenwoordig moet er op tandpasta met fluoride een waarschuwing staan voor kinderen jonger dan 6 jaar:
´Gebruik voor kinderen van zes jaar of jonger niet meer tandpasta dan de grootte van een erwt. Zorg dat ze zo weinig mogelijk tandpasta inslikken. Raadpleeg een (tand)arts als uw kind fluoride in een andere vorm gebruikt´ (zie Wikipedia).
Fluoride kan de nieren, botten, zenuwen en spieren aantasten en bruine vlekken of strepen op het gebit veroorzaken (zie Voedings­centrum en EnergiekeVrouwenAcademie.nl).

Fluoride zou na statistisch onderzoek met het toevoegen van fluoride aan drinkwater laten zien dat het aantal gaatjes in het gebied waar fluoride aan het drinkwater was toegevoegd, waren afgenomen. Doch de statistieken laten ook zien dat dit ook al optrad voordat men fluoride aan het drinkwater toevoegde en soms lieten de statistieken precies het tegenovergestelde zien (zie: NVBT.nl en Wikipedia).
Fluoride in tandpasta's en mondwaters e.d. blijkt een overbodige toevoeging te zijn naar aanleiding van natte vingerwerk onderzoek die alleen maar extra gevaren voor de gezondheid opleverd.
De medische klachten die men ten gevolge van de fluoridering van drinkwater kan krijgen zag Dr. Moolenburgh in zijn huisartsenpraktijk verschijnen (zie documentaire Andere Tijden).
Mensen beschrijven ook dat allerlei klachten verdwijnen nadat ze met fluorhoudende tandpasta's gestopt zijn (zie EnergiekeVrouwenAcademie.nl).


In veel landen werdt fluoride aan het water toegevoegd, in de jaren zestig ook in Nederland. Het is mede dankzij Dr. Moolenburgh dat dit in 1976 weer gestopt is en we heden geen fluoride meer in het drinkwater hebben!   Dus waarom giftig industriëel afval in je mond stoppen waarvan de heilzame werking behoorlijk dubieus is en afgeraden wordt door bijvoorbeeld een huisarts als Dr. Moolenburgh en een tandarts als Dr.Steenhoff?  (Zie ook: Fluoride The Freedom Fight - Moolenburgh)
Er zijn genoeg tandpasta's te koop zonder fluoride en het is ook heel eenvoudig om je eigen tandpasta te maken.

Zelf tandpasta maken

In principe heb je helemaal geen tandpasta nodig en kan je ook poetsen zonder tandpasta. Regelmatig poetsen met alleen een tandenborstel is al heel goed voor het behoud van het gebit.
Het gebruik van een tandpasta heeft wel voordelen.
Kokosolie en zuiveringszout hebben beidde een anti-bacteriële werking. Kokosolie gaat ook tandbederf tegen en helpt tandplak te verminderen. Kokosolie helpt bovendien bij pijnlijk en bloedend tandvlees. Zuiveringszout is goed tegen de zuren in je mond en helpt zodoende ook tegen tandbederf en voor een frisse adem. Bovendien is het een natuurlijk schuurmiddel dat helpt je tanden goed te reinigen.

Wanneer je twee eetlepels kokosolie mengt met twee eetlepels zuiveringszout (bakingsoda) heb je al een prima werkende tandpasta!
Je kan er eventueel nog enkele druppels van een lekkere ruikende olie aan toevoegen! Bijvoorbeeld enkele druppels teatree oil die ook een licht antibacteriële werking heeft. Op de website Aromatherapie info vindt je een recept om zelf tandpasta te maken waar ook Xylitol aan toegevoegd wordt.


Zonnebrandcreme´s

Teveel in de zon zitten kan huid­kanker veroorzaken, vermijd daarom de zon tussen 11:00 en 15:00 uur en smeer je in met zonnebrand creme!
Of toch maar niet, bepaalde stoffen in veel zonnebrand creme´s verhogen de kans op huidkanker!
Met de toename van het gebruik van zonnebrand creme´s lijkt ook huid­kanker overal ter wereld toe te nemen...
(zie: AD.nlScientas.nlWelenZijn.nl).

Gevaarlijke ingredienten in zonnebrand creme´s:

Oxybenzone (Benzofenone-3) kan als gevolg van zonlicht allergische reacties veroorzaken. Deze stof wordt goed door het lichaam geabsorbeerd en kan in combinatie met zonlicht een sterke toename van vrije radicalen veroorzaken die leiden tot DNA-schade en kanker en de hormoonbalans kan verstoren.

Homosalate (ook genoemd: Homomenthyl salicylate, HMS, HS; 3,3,5-trimethyl-cyclohexyl-salicylate) vormt giftige metabolieten en kan de hormoonbalans licht verstoren.

Parabenen zoals Butyl-, Propyl-, Isobutyl- en methylparabenen zijn chemische conserveermiddelen en kunnen bij sommige mensen allergische reacties en exceem veroorzaken, zeker als men al een gevoelige huid heeft. Parabenen kunnen de hormoonhuishouding verstoren (ze hechten zich aan oestrogene receptoren en bootsen zo natuurlijke oestrogeen na). Paraben zouden in relatie gebracht kunnen worden met borstkanker.

Bijna alle bovengenoemde stoffen zitten bijvoorbeeld in zonnebrand crème´s zoals van Vision, Nivea en NO-AD®, enz..
Men denkt soms dat de naam slaat op No Additives (Geen toe­voe­gin­gen) maar de naam slaat op Not Advertised, waardoor men de producten voor een lagere prijs kan verkopen.
Veel zonnebrand crème´s bevatten dus schadelijke chemische stoffen die verantwoordelijk kunnen zijn voor verschillende typen kanker. Gelukkig zijn er ook natuurlijke zonnebrandcrème´s zoals die van Skalaris waar geen chemische rotzooi in zit.

Vitamine D

Vitamine D wordt door het lichaam zelf in de huid aangemaakt met behulp van zonlicht. Vitamine D is nodig voor de opname van calcium in het lichaam voor de groei en het behoud van onze botten en tanden. Minimaal een kwartier per dag onbeschermd in de zon is nodig om zo voldoende vitamine D aan te maken. Vitamine D zit ook in vette vis, zoals haring, zalm en makreel.
Uit onderzoek blijkt dat vitamine D kan de kans op allerlei kankers met 77% verkleinen (zie NaturalNews.com)
Men maakt zich soms zorgen dat men door de zonnebrandcreme niet genoeg vitamin D aanmaakt. Doch mensen smeren zich vaak te dun in zodat er altijd nog wel genoeg zonlicht de huid bereikt en men voldoende vitamine D aanmaakt (zie Volkskrant).

In Nederland krijgen ongeveer 15.000 mensen ieder jaar huidkanker waarvan 5000 mensen een kwaadaardige vorm. Slechts 10% van deze kwaadaardige vorm van huidkanker heeft te maken met de zon. Factoren die verantwoordelijk kunnen zijn voor huidkanker doch die weinig genoemd worden zijn ongezonde voeding, overmatig al­co­hol­ge­bruik, overgewicht en te weinig beweging (zie Medisch­Dos­sier)

Oliver Gillie adviseerd juist om geen zonnebrand te gebruiken en midden op de dag zoveel mogelijk huidoppervlak aan de zon bloot te stellen om zodoende zoveel mogelijk vitamine D aan te maken, wat weer goed is tegen vele vormen van kanker! De meningen over het nut van het gebruik zonnebrandcrème zijn dus verdeeld.
De chemische zonnebrandcrème´s zou ik daarom zeker niet gebruiken! Wellicht dat het verstandiger is om bijvoorbeeld 's morgens geen zonnebrandcrème´s te gebruiken en ´s  middags de zon te mijden en/of een natuurlijke zonnebrandcrème of lotion te gebruiken zoals Skalaris.

Martin Roek

TerugDeodorant van Nivea, ingrediënten: Butane, Isobutane, Propane, Cyclomethicone, Aluminium Chlorohydrate, Isopropyl Palmitate, Kaolin, Persea Gratissima Oil, Octyldodecaol, Disteardimonium Hectorite, Dimethicone, Propylene Carbonate, Dimethiconol, Limonene, Linalool, Alpha-Isomethyl Ionone, Benzyl alcohol, Coumarin en Parfum


Biologische deodorantsBiologische deodorantsNatuurlijke deodorantsNatuurlijke deodorants


DETOXPLEIN.nl
Natuurlijke deodorantNatuurlijke deodorant van MadaraZelf deodorant maken

Fluoride in Our Water (4:44 min.)
(YouTube)
The Bizarre History Of Fluoride
(YouTube)Andere Tijden
Het Volmaakte Gebit (28 min.)
NPO GeschiedenisMoolenburgh & Steenhoff
& Kutsch Lojenga-Leenhouts


Natuurmake-up.nl - Fluoride


Zelf tandpasta maken


DETOXPLEIN.nl
Zelf tandpasta maken


Kruidenmassages.nl
Zelf tandpasta maken


GREEN EVELIEN
Zelf tandpasta maken

Vision zonnebrandcrème


De Ingrediëenten van NO-AD®


AD.nl - Zonnebrandcreme en huidkanker

YouTube.com


662